İNFERTİLİTE VE AKUPUNKTUR
1975 yılında yüzde 2 olan kısırlık oranı, Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş’a göre 2005 yılında yüzde 15’lere çıkmış. 2009’da ise bu oranın yüzde 25’leri bulduğu tahmin ediliyor. Yani Türkiye’de her dört kişiden birinin infertilite problemi var. Türkiye’de 1974’de 1 milimetreküpte 125 milyon sperm sayısına sahip olan erkeklerin bugünlerde sperm sayılarının 25 milyona düşmüş durumda.
Çocuk sahibi olamayan çiftlere ovulasyon indüksiyonu, aşılama, tüp bebek gibi çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. Akupunktur tedavisi hem doğal yolla gebe kalma şansını hem de yardımcı üreme tekniklerinin başarı şansını arttırır.
2002 yılında ‘ Fertility And Sterility’ adlı dergide yayınlanan bir çalışmanın sonucunda tüp bebek tedavisinde akupunktur uygulanan grupta 80 hastadan 34 ünde (42.5%) gebelik gelişmişken, uygulanmayan grupta 80 hastadan 21′inde (26.3%) gebelik gelişmiştir.
Akupunkturun doğurganlığa olumlu etkileri:
Kadınlarda
- Hormon salınımlarını düzenleyerek adet siklus bozukluklarını düzeltir.
- Kan akımını arttırır, folliküler gelişimi destekleyerek yumurta kalitesini arttırır.
- Rahim duvarını kalınlaştırır, böylece döllenmiş bir yumurtanın rahime yerleşip embryoya dönişmesi kolaylaşır.
- Stresi kontrol altına alır.
Stresovulasyon ve mensturasyon regülasyonunu olumsuz etkiler. Tedavi başarılarını ciddi oranda düşürür. - Genel sağlığı ve vücut direncini yükselterek başarı şansını arttırır.
Erkekte
- Sperm sayısı, hareketliliğini arttırarak sperm kalitesi yükseltir.
- Sperm kalitesini etkileyen pek çok faktör vardır. Akupunktur, genel sağlık düzeyini yükselterek sperm kalitesinin artmasını sağlar.
- Stres düzeyini kontrol altına alır.
Tedaviye 3 ay öncesinden başlamak başarı oranını arttırır.